Met de juiste SEO-strategie kun je elke concurrent online verslaan.
Jazeker, je hoort het goed. Met de juiste systemen en methoden om de beste SEO performance te bereiken is het geen kwestie van budget maar van hard werken en tijd.
SEO staat voor ‘search engine optimization’ en is cruciaal voor bedrijven om de zichtbaarheid in Google en andere zoekmachines te verbeteren. In dit artikel leggen we je uit hoe zo’n SEO-strategie er uit ziet.
Hoe je die aanpak zelf kunt implementeren, maar ook hoe wij je als SEO bureau eventueel kunnen helpen met de beste SEO tactieken.
Wat is een SEO-strategie?
Een SEO-strategie is een plan om de vindbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren. Het omvat zoekwoordenonderzoek, technische optimalisatie, contentcreatie en linkbuilding. Door relevante zoekwoorden te gebruiken, snelle laadtijden te garanderen en waardevolle content te bieden, verhoog je de zichtbaarheid, trek je meer organisch verkeer aan en verbeter je je positie in zoekresultaten.
Waarom is een goede zoekmachine optimalisatie strategie belangrijk?
Voor heel veel bedrijven is een goede vindbaarheid van doorslaggevend belang. Ga maar na hoe vaak je zelf eerst iets gaat Googlen voordat je een aankoop beslissing neemt. En kijk dan eens naar deze statistieken
- 75% van de zoekers gaat nooit voorbij de eerste pagina van de zoekresultaten (HubSpot)
- 21% van de zoekers klikt op meer dan één zoekresultaat (Moz)
Kortom; jouw SEO-strategie heeft een enorme impact op het succes van je bedrijf.
Wil je jouw SEO uitbesteden? Bel dan met een van onze specialisten; 020 895 0314.
Het stellen van duidelijke SEO doelen is essentieel voor het succes van een SEO-strategie. Het formuleren van deze doelen helpt niet alleen bij het verbeteren van je zoekmachtranking, maar maakt ze ook SMART voor betere meetbaarheid en effectiviteit.
Interne links spelen hierbij een cruciale rol. Ze helpen niet alleen bij het navigeren van gebruikers binnen je website, maar verbeteren ook de waarde voor bezoekers en de zichtbaarheid in Google. Een goed intern linkprofiel geeft aan welke pagina’s belangrijk zijn en leidt bezoekers naar relevante content.
Wat is zoekmachine optimalisatie?
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid en de ranking van een website in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Het doel van SEO is om de website te optimaliseren voor specifieke zoektermen en zoekwoorden, zodat de website hoger in de zoekresultaten komt en meer bezoekers trekt.
SEO omvat een breed scala aan technieken en strategieën, van het optimaliseren van de content op je website tot het verbeteren van de technische aspecten en het opbouwen van autoriteit door middel van backlinks. Door deze verschillende elementen te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je website beter presteert in de zoekresultaten en meer organisch verkeer aantrekt.
Een effectieve SEO-strategie richt zich op het begrijpen van de customer journey en het bieden van kwalitatief hoogstaande content die aansluit bij de behoeften en zoekintenties van je doelgroep. Door de juiste zoekwoorden te kiezen en je content hierop af te stemmen, kun je de organische vindbaarheid van je website aanzienlijk verbeteren.
Wat is dan die beste SEO-methode?
Zoekmachine optimalisatie is een complex van factoren (ranking factoren) die bepalen hoe hoog je in Google staat op de belangrijke zoekwoorden. Er zijn wel 120 ranking factoren. De beste strategie is een systeem ontwikkelen en ten uitvoer brengen waarbij je zoveel mogelijk van die ranking factoren goed voor elkaar hebt.
De 3 pijlers van een goede SEO-strategie
Het fundament van SEO bestaat uit 3 pijlers die allemaal goed moeten staan. De beste SEO tactiek is om die 3 onderdelen allemaal goed te hebben staan. Als één van die pijlers echt onvoldoende is zul je veel harder moeten werken aan die andere onderdelen.
Tegelijkertijd zijn er maar weinig organisaties en websites die alle 3 de pijlers echt goed voor elkaar hebben, dus daar ligt je kans. Welke pijlers hebben we het dan over? Een belangrijk aspect binnen de technische pijler zijn de ‘core web vitals’, essentiële indicatoren voor de gebruikerservaring die Google meeneemt in de rankingfactoren.1) Content
Van de uitspraak “Content is King” heb je vast wel eens gehoord. Nou, daar is niets aan gelogen. Zowel Google als bezoekers willen goede content die antwoord geeft op wat ze zoeken met hun zoekopdracht.
Het optimaliseren van content op basis van gekozen zoekwoorden is cruciaal voor een effectieve SEO-strategie. Hoe beter, uitvoeriger, origineler jouw content is, hoe meer kans je maakt op een hoge ranking. Hier kun je lezen hoe je met content marketing je vindbaarheid en je conversies kunt verbeteren.
2) Techniek
De 2e pijler die van belang is in je SEO-strategie is de techniek van je website. Ook hier geldt dat zowel bezoekers als Google er niet van houden als je website niet goed werkt.
Daarbij moet je denken aan een snelle laadtijd en een goede werking op mobiele devices. Maar ook aan een duidelijke navigatiestructuur, geoptimaliseerde URL’s en de mate waarin Google jouw website goed kan crawlen.
3) Autoriteit
De 3e pijler onder een goede SEO-strategie is autoriteit. Google wil graag zien dat jij een autoriteit bent op jouw vakgebied. Dat maakt voor Google de kans groter dat jij de juiste informatie op je site aanbiedt die past bij de zoekopdracht.
Autoriteit bouw je op met een aanzienlijke hoeveelheid kwalitatieve content. Maar ook met links, nog altijd een van de belangrijkste ranking factoren. Als er veel relevante websites met autoriteit naar jouw site verwijzen door middel van een link, gaat Google er van uit dat jij ook een autoriteit bent op dat onderwerp.
Het stappenplan voor een gedegen SEO-strategie
De beste SEO-strategie is het opzetten en ten uitvoer brengen van een systeem van analyses en SEO werkzaamheden. Die analyses en werkzaamheden moet je continu herhalen. Net zo lang tot je het op alle fronten beter doet dan je concurrenten.
De stappen van een dergelijk SEO systeem zien er als volgt uit;
1) Formuleer concrete doelen van je SEO-strategie
Voor elke strategie en werkwijze is het goed om concrete doelen te stellen. Zo kun je gaandeweg ook meten of de gekozen strategie naar behoren werkt. Of dat deze moet worden bijgesteld.
Het hebben van meetbare doelstellingen is essentieel voor het volgen van de voortgang van je SEO-strategie.
Maak die doelen ook echt concreet, enkele voorbeelden;
- 20% meer organische bezoekers in 6 maanden
- Top 10 posities op de volgende zoekwoorden
2) Analyse en nulmeting
Voordat je aan de uitvoering van je SEO-strategie begint met je eerst een aantal zaken onderzoeken en in kaart brengen. Zo kom je erachter hoe je er nu voor staat en waar je aan moet werken.
a) Zoekwoord onderzoek
Het allereerste voor elk SEO traject is altijd het . Daarbij kijk je naar welke zoekwoorden het meest interessant zijn voor jouw bedrijf. Daarbij kijk je in ieder geval naar de volgende factoren;
- Relevantie
- Zoekvolume
- Online concurrentie
- Zoekintentie
Het analyseren van de zoekintentie van bezoekers in relatie tot een bepaalde zoekterm is essentieel voor effectieve content afstemming. Door te begrijpen wat gebruikers willen vinden, kun je je inhoud beter afstemmen op hun behoeften.
b) Ranking checken
Als je weet welke zoekwoorden voor jou belangrijk en interessant zijn ga je een nulmeting doen. Dat doe je idealiter met een rank tracker omdat je anders niet echt zeker bent van de juiste meting.
De zoekresultaten die jij ziet zijn namelijk beïnvloed door jouw zoekgeschiedenis en locatie en geven dus geen objectief beeld. En in incognito zoeken biedt ook niet altijd uitkomst omdat sommige routers toch jouw locatie met jouw zoekopdracht doorgeven aan Google.
Goede rank trackers kosten vaak wel iets. Maar met de rank tracker van AHREFS kun je een gratis proefperiode kijken hoe je er voor staat. Nu je weet hoe hoog je rankt op relevante zoekwoorden kun je je doelen van je SEO-strategie gaan bepalen.
3) Ontdek de intentie van je bezoeker
De intentie van je bezoeker is een cruciaal onderdeel van een goede SEO-strategie. Het is essentieel om te begrijpen wat je bezoeker zoekt en wat hij wil bereiken op je website. Dit wordt ook wel de zoekintentie genoemd. Door de zoekintentie te analyseren, kun je beter inspelen op de behoeften van je doelgroep en je content hierop afstemmen.
Er zijn verschillende soorten zoekintenties, zoals informatieve, navigerende, commerciële en transactionele intenties.
Informatief, commercieel of transactioneel
- Informerende zoekopdrachten zijn gericht op het vinden van informatie, terwijl navigerende zoekopdrachten bedoeld zijn om een specifieke website te vinden.
- Commerciële zoekopdrachten hebben betrekking op het onderzoeken van producten of diensten.
- Transactionele zoekopdrachten zijn gericht op het voltooien van een aankoop of andere actie.
Om de zoekintentie van je bezoekers te ontdekken, kun je gebruik maken van zoekwoordonderzoek en analyse van zoektermen.
Tools om de zoekintentie te duiden
Kijk naar de woorden en zinnen die mensen gebruiken om je website te vinden en analyseer welke intentie hierachter schuilt. Tools zoals Google Analytics en Google Search Console kunnen je hierbij helpen.
Door de zoekintentie van je bezoekers te begrijpen en je content hierop af te stemmen, kun je de relevantie en toegevoegde waarde van je website vergroten. Dit leidt niet alleen tot een betere gebruikerservaring, maar ook tot hogere rankings in de zoekresultaten en meer organisch verkeer.
3) KPI’s van je strategie bepalen
Als je niet weet wat je moet meten kun je het effect van je strategie ook niet meten. Belangrijke KPI’s voor het meten van het effect van jouw werkwijze kunnen de volgende zijn;
- De ranking op relevante zoekwoorden: Het is belangrijk om te weten op welke positie je website verschijnt voor de gekozen zoekwoorden. Dit helpt je te begrijpen hoe goed je scoort in de zoekresultaten en waar verbeteringen in je SEO-strategie nodig zijn.
- Het organisch verkeer: Dit verwijst naar het aantal bezoekers dat via zoekmachines naar je website komt zonder dat er voor advertenties is betaald. Het is een directe indicator van je SEO-prestaties en de effectiviteit van je SEO-strategie.
- Het aantal conversies: Meet hoeveel bezoekers een gewenste actie uitvoeren, zoals een aankoop of aanmelding. Dit helpt je te bepalen hoe effectief je website is in het omzetten van verkeer naar waardevolle acties.
- De time on site: De gemiddelde tijd die een bezoeker op je website doorbrengt. Een langere tijd kan duiden op interessante en relevante content.
- De bounce rate: Het percentage bezoekers dat je site verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Een hoge bounce rate kan wijzen op irrelevante content of een slechte gebruikerservaring.
- Pages per session: Het gemiddelde aantal pagina’s dat een bezoeker bekijkt tijdens een sessie. Dit kan helpen te begrijpen hoe goed je interne links werken en hoe boeiend je content is.
- Click Through Rate (CTR): Het percentage mensen dat klikt op je link in de zoekresultaten. Een hogere CTR betekent dat je title tag en meta omschrijving aantrekkelijk zijn.
- De laadtijd van je site: Een snelle laadtijd is cruciaal voor zowel de gebruikerservaring als je ranking in zoekmachines. Langzame sites kunnen bezoekers ontmoedigen en leiden tot lagere rankings.
4) Analyse en optimalisatie van je content voor organisch verkeer
Om de content goed te analyseren ga je kijken naar de volgende facetten;
- Heb je voldoende, aansprekende content over de verschillende zoekopdrachten? Of kun je nog veel meer interessante informatie produceren over de diverse thema’s en subthema’s om je SEO-strategie te versterken?
- Staat deze content op de juiste wijze gegroepeerd op diverse landingspagina’s, of is deze verspreid waardoor die pagina’s met elkaar gaan concurreren voor bepaalde zoekopdrachten binnen je SEO-strategie.
- Is de content logisch en goed te vinden in je site. Kortom heb je een goede URL-structuur, navigatie, kruimelpad en interne linking? Interne links helpen om de content logisch en goed vindbaar te maken.
- Sluit de content van de pagina volledig aan bij de zoekintentie van de zoekopdracht waar je voor gaat optimaliseren?
Als je deze vragen goed in kaart hebt gebracht, kun je relatief eenvoudig een werkplan maken om dit te optimaliseren binnen je SEO-strategie.
a) Maak Helpful Content en maak van E-E-A-T een prio
In de wereld van zoekmachine optimalisatie is het creëren van ‘Helpful Content’ en het implementeren van E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) van cruciaal belang voor een effectieve SEO-strategie. Deze elementen helpen niet alleen om je website hoger te laten ranken, maar zorgen er ook voor dat je bezoekers waardevolle en betrouwbare informatie vinden.
Creëer Helpful Content
Helpful Content verwijst naar content die daadwerkelijk nuttig is voor je doelgroep. Dit betekent dat je content moet creëren die antwoord geeft op de vragen van je bezoekers en hen helpt bij het oplossen van hun problemen.
Dit kan variëren van gedetailleerde blogposts en how-to gidsen tot uitgebreide productbeschrijvingen en klantrecensies. Het belangrijkste is dat de content relevant is voor de zoekintentie van je bezoekers en hen waardevolle informatie biedt.
Zorg voor een goede E-E-A-T score
E-E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Dit zijn de drie pijlers waarop Google de kwaliteit van je content beoordeelt. Om je expertise te tonen, moet je content creëren die aantoont dat je een diepgaande kennis hebt van je vakgebied. Het opnemen van E-E-A-T in je SEO-strategie is essentieel om je organische vindbaarheid te verbeteren.
Dit kan door middel van gedetailleerde artikelen, case studies en whitepapers. Autoriteit bouw je op door erkend te worden als een betrouwbare bron binnen je niche.
Dit kan door het verkrijgen van backlinks van andere gerenommeerde websites en door het actief deelnemen aan discussies binnen je vakgebied. Vertrouwen win je door transparant te zijn over je bedrijfsinformatie, contactgegevens en door het tonen van klantrecensies en testimonials.
Door ‘Helpful Content’ en E-E-A-T een prioriteit te maken in je SEO-strategie, kun je niet alleen je organische vindbaarheid verbeteren, maar ook het vertrouwen en de tevredenheid van je bezoekers vergroten. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere ranking in de zoekresultaten en meer organisch verkeer naar je website.
5) Analyse en verbetering van je techniek met core web vitals
Google wil maar één ding en dat is de beste kijkervaring bieden voor mensen die iets zoeken via Google. Dus websites die qua techniek het prettigste werken voor de gebruiker krijgen voorrang en een hogere ranking. Check voor je technische analyse minimaal de volgende zaken in je site;
- Laadtijden: Zorg ervoor dat je website snel laadt, zowel op desktop als mobiel, om de gebruikerservaring te optimaliseren en je ranking te verbeteren. Dit is een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie.
- Mobiel vriendelijk: Controleer de gebruiksvriendelijkheid van je site op verschillende mobiele apparaten om ervoor te zorgen dat bezoekers een naadloze ervaring hebben. Een mobiel vriendelijke site is essentieel voor een effectieve SEO-strategie.
- HTTPs: Gebruik een beveiligde verbinding om bezoekers een veilige zoekervaring te bieden, wat door Google wordt gewaardeerd.
- Crawl errors: Zorg ervoor dat Google al je pagina’s kan indexeren door eventuele crawl errors op te lossen.
- Page depth: Houd de structuur van je site eenvoudig door belangrijke pagina’s niet te diep in de hiërarchie te plaatsen.
- Structured data: Voeg gestructureerde gegevens toe zodat Google de inhoud van je pagina’s beter kan begrijpen.
- Orphan pages: Verwijder pagina’s zonder interne links om de navigatie te
Een geoptimaliseerde meta omschrijving kan helpen om de klikfrequentie vanuit de zoekresultaten te verhogen.
6) Analyse en verhogen van je autoriteit
Jouw autoriteit wordt bepaald door het aantal verwijzingen en links die je van andere relevante websites met autoriteit krijgt.
Stel je even voor dat jij bijvoorbeeld een dieet coach bent. Dan is het erg goed als belangrijke websites, zoals het voedingscentrum.nl naar jou verwijzen met een link. En hoe meer dat het geval is hoe meer Google er van uitgaat dat jij een belangrijk zoekresultaat bent op dat gebied.
Als deze verwijzingen en links van andere websites naar jouw site noemen we het linkprofiel. Hoe krachtiger en natuurlijker jouw linkprofiel is hoe meer waardering die krijgt van Google.
Het verkrijgen van die waardevolle links noemen we linkbuilding en dat is een van de lastigste zaken uit een goede SEO-strategie. Want om een natuurlijk linkprofiel te krijgen moet dat aan de juiste voorwaarden en verhoudingen voldoen;
Het allerbelangrijkste in een goede linkbuilding strategie; veel links in content op relevante websites met autoriteit.
Maar ook de juiste verhouding in je SEO-strategie:
- Anker teksten: Dit zijn de zichtbare, klikbare teksten in een hyperlink. Ze geven zowel gebruikers als zoekmachines context over de inhoud van de gelinkte pagina en zijn cruciaal voor een effectieve SEO-strategie.
- Follow en No Follow Links: Follow links dragen SEO-waarde over aan de gelinkte pagina, terwijl No Follow links dat niet doen. Beide soorten links hebben hun eigen rol binnen een natuurlijk linkprofiel en zijn belangrijk voor je SEO-strategie.
- Nationale en internationale links: Links afkomstig van websites binnen je eigen land of van internationale websites. Beide kunnen bijdragen aan je autoriteit, afhankelijk van je doelgroep.
- Homepage links en deeplinks: Links die verwijzen naar je homepage versus links naar specifieke pagina’s binnen je site. Een goede balans tussen beide is belangrijk voor een gezonde linkstructuur.
- Startpagina Links, blog links, image links, etc.: Verschillende soorten links die je kunt verkrijgen, elk met hun eigen waarde en bijdrage aan je linkprofiel.
7) Meten, strategie bijstellen en herhalen
Als je een tijdje bezig bent geweest met de uitvoering van je SEO-strategie kun je gaan kijken of het begint te werken. Of de KPI’s die je van te voren hebt opgesteld de goede kant op gaan.
Geef het altijd even de tijd om te bepalen of je de juiste SEO-strategie hebt gekozen. Google doet er meestal een aantal weken en soms zelfs maanden over om de aanpassingen in je website of linkprofiel op te pikken, te laten beoordelen door het algoritme en tot uitdrukking te brengen in de rankings. Pas nadat dat gebeurd is kun je pas het effect in je bezoekersaantallen zien.
Tot slot; User Signals
Met de komst van RankBrain en Artificial Intelligence kan Google steeds beter duiden of een bepaald zoekresultaat bevalt bij een zoekopdracht. En dat is waar het Google allemaal om gaat; de beste zoekresultaten bij specifieke zoekopdrachten. Een goede SEO-strategie houdt rekening met deze ontwikkelingen om de zichtbaarheid te verbeteren.
Google kijkt namelijk naar de user signals oftewel gebruikers signalen om te bepalen welke zoekopdracht de beste match is. Het analyseren van deze signalen is een integraal onderdeel van een effectieve SEO-strategie.
Voorbeelden van die User signals zijn;
- Dwell Time: Dit is de tijd die een gebruiker op een pagina doorbrengt na het klikken op een zoekresultaat, voordat hij terugkeert naar de zoekresultatenpagina. Een langere dwell time kan erop wijzen dat de content relevant en boeiend is voor de gebruiker.
- Click Through Rate (CTR): Dit is het percentage gebruikers dat op jouw link klikt nadat ze deze in de zoekresultaten hebben gezien. Een hoge CTR betekent dat je title tag en meta omschrijving aantrekkelijk zijn en gebruikers aanmoedigen om door te klikken.
- Pages per session: Dit geeft aan hoeveel pagina’s een bezoeker gemiddeld bekijkt tijdens één sessie op je website. Een hoger aantal kan duiden op boeiende en relevante content die bezoekers aanmoedigt om verder te verkennen.
Aan de hand van deze user signals kun je ook afleiden hoe jouw pagina het doet in Google op een zoekopdracht.
Conclusie SEO-strategie
Een effectieve SEO-strategie is essentieel voor bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten en meer organisch verkeer willen aantrekken. Het opzetten van een effectieve SEO-strategie begint met het stellen van concrete en meetbare doelen.
Door zoekwoordonderzoek en het begrijpen van de zoekintentie van bezoekers kun je de content optimaliseren en de juiste zoekwoorden kiezen.
De drie pijlers van SEO – content, techniek en autoriteit – vormen de basis van deze strategie. Het creëren van kwalitatieve content die aansluit bij de behoeften van de doelgroep, gecombineerd met technische optimalisatie en het opbouwen van autoriteit via linkbuilding, zijn cruciaal voor een goede ranking in zoekmachines.
Het continu meten, analyseren en bijstellen van de strategie op basis van KPI’s en gebruikerssignalen zorgt ervoor dat je inspanningen blijven renderen. Uiteindelijk biedt een goede SEO-strategie niet alleen een betere gebruikerservaring, maar ook een grotere vindbaarheid en concurrentievoordeel in de markt.
Heb je nog vragen of wil je onze hulp als ervaren SEO consultant inschakelen, neem dan contact met ons op.