Skip to content

Linkbuilding strategie

Beginnen met linkbuilding? Een geweldige idee want backlinks zijn een heel belangrijke ranking factor en dus goed voor je SEO. Maar zonder een doortastende linkbuilding strategie maak je weinig kans op slagen. Veel organisaties missen de kennis van de juiste manieren en methodes om links te verkrijgen. In dit artikel vertellen we je alles over de beste strategie om zelf links te leggen. Zoek je toch liever hulp van een ervaren linkbuilding specialist? Neem dan contact op. Wij hebben als gespecialiseerd linkbuilding bureau namelijk alle tools en kennis van de beste strategie en methoden voor linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het genereren van externe links naar een specifieke website. De doelstelling van linkbuilding is om beter te scoren in de zoekmachines op gedefinieerde zoekwoorden die belangrijk voor je zijn.

Het vraagt veel kennis of een echte SEO specialist om een linkbuilding strategie op te stellen en deze op de juiste manier uit te voeren. Van nature uit is het als kleine onderneming niet zo makkelijk om links te sprokkelen naar je website. Het is dan ook aangeraden om door middel van een goede linkbuilding strategie aan je links te werken.

Wanneer heb je een linkbuilding strategie nodig?

Met linkbuilding ga je de autoriteit opbouwen van je webpagina. Voor je hiermee start, heb je een goede basis nodig om van te vertrekken. Als de basis content en de techniek van je website niet goed zitten, gaat heel wat van je linkbuilding inspanning verloren. Zorg dus eerst dat deze factoren goed zitten, voor je met linkbuilding van start gaat. Het opbouwen van autoriteit gebeurt immers stapsgewijs en het zou zonde zijn om met een achterstand te moeten beginnen. Een linkbuilding strategie heeft pas effect, als je over content met meerwaarde beschikt en je website snel en performant is.

Wat is de beste linkbuilding strategie?

De beste linkbuilding strategie is er een die leidt tot een natuurlijk linkprofiel. Een combinatie van verschillende links blijkt de meest doortastende strategie om succes te boeken. Dat betekent dat het geheel aan links naar jouw site de juiste verhoudingen heeft en zich in een natuurlijk tempo ontwikkelt. De juiste verhoudingen slaat op de verschillende soorten links en aspecten die bij linkbuilding een rol spelen.

Waar moet je rekening mee houden bij linkbuilding?

Een goed linkprofiel leidt tot een natuurlijke groei en de juiste verhoudingen op de volgende gebieden:

 • No Follow en Do Follow links
 • Links uit je eigen land en een klein deel uit het buitenland
 • Verschillende soorten links zoals;
  • Content links
  • Startpagina links
  • Imagelinks
  • Social media Links
  • De juiste verdeling in anker teksten

Houd er wel rekening mee dat een linkbuilding strategie regelmatig dient aangepast te worden. Google en andere zoekmachines voeren immers regelmatig updates door aan hun algoritmes, waardoor eerdere technieken minder succesvol zijn of helemaal geen impact meer hebben.

Interne linkbuilding is ook belangrijk

Externe links zijn ontzettend belangrijk, maar verlies ook interne links niet uit het oog. Hoe meer pagina’s intern met elkaar linken, hoe beter voor je resultaat. Bovendien helpen ze de bezoekers moeiteloos navigeren naar relevante info. Zorg er voor dat je interne links relevant zijn en dat ze de bezoekers naar relevante info op je site loodsen. Zo houd je je bezoekers langers op de site, een belangrijke trigger voor de zoekmachines. Interne links zorgen voor een snellere en betere indexatie. Als je dan ook nog eens voor de goede anchor tekst kiest, dan zit je helemaal goed.

Waarom linkbuilding uitbesteden?

Linkbuilding laat je maar beter over aan specialisten met kennis van zaken. Want als je dit niet goed aanpakt , dan zou je wel eens bestraft kunnen worden met een Google penalty, waardoor je onderaan de zoekresultaten belandt. Bij linkbuilding gaat het er overigens niet om zoveel mogelijk externe links of backlinks te scoren, maar wel kwalitatieve links van relevante pagina’s met een hoge autoriteit.

Kies voor een partner met de nodige referenties die thuis is in online marketing en linkbuilding. Linkbuilding vormt vaak een deelaspect van een complete SEO-strategie en het is wel fijn dat je daarvoor op één partner kunt rekenen die met je meedenkt.

Welke tools heb je om van je linkbuilding strategie een succes te maken?

Om van je linkbuilding een succes te maken zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn. Belangrijke onderdelen van je linkbuilding strategie zijn:

Een divers linkprofiel

Zoekmachines kijken niet enkel naar het aantal links, maar ook waar ze vandaan komen. Hoe betrouwbaarder de bron, hoe beter. Hoe groter de spreiding over verschillende bronnen, hoe beter en hoe hoger je scoort.

Google vindt het heel erg belangrijk dat je zoveel mogelijk links krijgt van gerelateerde websites. Dus websites of pagina’s die over hetzelfde onderwerp gaan verdienen de voorkeur. Anders zijn het allemaal vrij onnatuurlijke linkverwijzingen, waar minder waarde aan gehecht wordt.

De beste links zijn ook links van websites die zelf ook veel autoriteit hebben. Dus een sterk en divers linkprofiel hebben. Een link of een “stem“ van een relevante website met autoriteit op jouw onderwerp is goud waard.

Quality matters, maar ook het aantal is nog steeds belangrijk. Hoe meer backlinks, hoe sterker je profiel. Slaag je er ook nog in van er kwalitatieve links in te stoppen, dan zit je helemaal goed.

Sterke ankerteksten

De teksten waarmee je links legt , noemen we ankerteksten. Deze teksten worden mee in overweging genomen en zijn belangrijk. Zorg voor relevante ankerteksten en varieer in termen. Tas, rode tas, blauwe tas, …

Linkbuilding is een continu proces. Actuele links zijn belangrijk. Zorg voor een regelmatige aanmaak van links en ga niet in één keer in bulk allemaal links dumpen. Dit wekt argwaan en kan ten koste gaan van je linkprofiel.

Kwalitatieve links zijn belangrijk en minderwaardige moet je zien te vermijden. Geregeld de spamscore van je backlinks checken en de slechte verwijderen is belangrijk. Vraag de beheerder van de sites met een hoge spamscore om de link naar jouw website te verwijderen.

Linkbuilding stappenplan

Een linkbuilding strategie uitrollen dat doe je het makkelijkst met een stappenplan. Wij hebben enkele heldere stappen gedefinieerd, waardoor ook jij aan een gezond linkprofiel kunt bouwen, zonder essentiële zaken over te slaan.

Stap 1 l Zorg dat de basis voor linkbuilding goed zit

Om succesvol een linkbuilding strategie uit te rollen moeten de content en de techniek van je website goed zitten. Zorg voor een heldere structuur, lever content met meerwaarde, kies voor een SSL-certificaat en zorg dat je snelheid een korte laadtijd heeft. Er zijn tools zat om de snelheid van je website te testen, denk maar aan Google Pagespeed Insights of GT Metrix. Vergeet ook zeker niet de mobiele versie van je website te checken. Nog al te vaak wordt deze stiefmoederlijk behandeld, terwijl je mobiele versie steeds belangrijker wordt.

Enkele termen en kernbegrippen die belangrijk zijn voor je linkbuilding zijn:

Backlinks: dit zijn links op andere websites die naar jouw site verwijzen. Zowel het aantal als de kwaliteit van de backlinks is belangrijk om te scoren in de zoekmachines.

Linkwaarde: Elke link krijgt van de zoekmachine een bepaalde waarde toegekend. Links met een hogere linkwaarde beïnvloeden je ranking meer dan links met een lagere waarde.

DA of PA: Deze afkortingen slaan op de domain authority en de page authority. De DA wordt uitgedrukt in een cijfer tussen 1 en 100. Dit cijfer geeft een indicatie van hoe goed je site scoort in de zoekmachines. De PA is gelijkaardig, maar slaat op één enkele pagina van je site.

Stap 2 l Richt je op de juiste doelgroep

Je doelgroep is één ding, maar stel jezelf ook concrete doelen. Bepaal welke stappen je wil zetten en welke doelen je wil bereiken binnen 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, … Bepaal vervolgens hoe je linkbuilding strategie je kan helpen deze doelen waar te maken. Zo houd je focus.

Stap 3 l Gebruik de juiste linkbuilding tactieken

Links verkrijgen klinkt makkelijker dan het is. Gelukkig zijn er heel wat tactieken om links te scoren. Volgende linkbuildingmethodes worden vaak toegepast en hebben hun meerwaarde al bewezen:

Linkruil

Een link voor een link. Benader relevante websites met de vraag om links te ruilen. Eventueel kun je ook voor een blog zorgen of een klein artikeltje met een link. Ruilen is de voordeligste oplossing, maar tegen betaling is er vaak meer goodwill.

Persbericht

Een persbericht dat opgepikt wordt met een link in is een andere optie. Heb je een gebeurtenis met nieuwswaarde, stuur dan zeker een persbericht uit.

Speur het net af op zoek naar links naar je site die niet meer werken en licht de webbeheerder in. Vaak recupereer je zo waardevolle links.

Infographics

Deze content oogt overzichtelijk en leuk en wordt dan ook makkelijk gedeeld. De perfecte manier om links te krijgen.

Blog comments

Een linkje naar je site plaatsen als reactie op een blogpost is snel geregeld. Veel waarde heeft dit niet, maar het houdt je linkprofiel wel gezond.

Broken linkbuilding

Hier attendeer je webmasters op het feit dat bepaalde pagina’s niet meer werken en stel je voor ze te vervangen door je eigen content. Content met meerwaarde maakt meer kans.

Wil je je zelf niet over je linkbuilding buigen en helemaal up-to-date blijven, doe dan beroep op een linkbuilding bureau met kennis van zaken.

Stap 4 l Een natuurlijk linkprofiel

Een gezond linkprofiel is noodzakelijk om geen argwaan te wekken en goed te scoren in de zoekmachines. Zorg daarom voor:

 • Dat je backlinks van relevante websites komen, die verwant zijn aan jouw onderneming
 • Je dofollow en nofollow links afwisselt
 • Je varieert met je ankerteksten
 • Je het verwerven van backlinks gefaseerd aanpakt, geen dumps van links
 • Je backlinks van verschillende domeinen komen

Stap 5 l Blijf bezig met linkbuilding

Het slechte nieuws? Met linkbuilding ben je nooit klaar. Je linkbuilding strategie is een ongoing proces en de resultaten kunnen vaak even op zich laten wachten. Zorg voor een planning en pak je linkbuilding strategie consequent aan. Er zijn heel wat linkbuilding tools op de markt die je een handje kunnen helpen. Maak er gebruik van.

Meer weten over het uitbouwen van je linkbuilding strategie?

Wil je aan de slag met linkbuilding, maar dan wel op een onderbouwde manier? Bij Pingwin hebben we 15 jaar ervaring met linkbuilding en kiezen we voor een strategische aanpak met rendement. Neem contact met ons op als je linkbuilding wilt uitbesteden en we vertellen je er graag meer over.

Als full service internet marketing bureau kunnen we je ook helpen met een integrale aanpak van linkbuilding met SEO, SEA en Conversie Optimalisatie.

Lees meer over dit onderwerp
Back To Top