Skip to content

Wat is een Anchor Tekst en hoe gebruik je hem voor je SEO?

Definitie van ankertekst

Ankertekst is de aanklikbare tekst in een hyperlink. SEO best practices schrijven voor dat ankertekst relevant moet zijn voor de pagina waarnaar je linkt, in plaats van algemene tekst.

De blauwe, onderstreepte anchor tekst is de meest voorkomende omdat het de web standaard is, hoewel het mogelijk is om de kleur en onderstreping te veranderen door middel van html code. Zoekwoorden in ankertekst zijn een van de vele signalen die zoekmachines gebruiken om het onderwerp van een webpagina te bepalen.

Wij gebruiken zelf de oranje kleur van onze huisstijl om de anchortekst van de interne links in onze website aan te geven. Hier een voorbeeld hoe zo’n anchor tekst er dan uit ziet.

Voorbeelden van ankerteksten

  • Slecht voorbeeld van ankertekst: Klik hier!
  • Goede ankertekst voorbeelden: ankertekst, ankertekst definitie, leer over ankertekst

De ankertekst is ook bekend als het linklabel of de linktitel. De woorden die in de anchor tekst staan bepalen mede de ranking die de pagina krijgt bij zoekmachines zoals Google of Yahoo en Bing.

Links zonder ankertekst komen vaak voor op het internet en worden naakte URL’s genoemd, of URL ankerteksten. Verschillende browsers zullen ankertekst verschillend weergeven, en het juiste gebruik van ankertekst kan helpen de gelinkte pagina te laten ranken voor die zoekwoorden in zoekmachines.

Exact match ankertekst

Een exact match ankertekst bestaat uit dezelfde zoekwoorden als het doel trefwoord van een webpagina. Een exact match ankertekst op deze pagina zou het trefwoord “ankertekst” zijn.

Ankertekst Variatie

Wanneer websites op een agressieve manier exact match ankertekst links bouwen, wordt een Google spamfilter geactiveerd. Het is onnatuurlijk als webpagina’s die naar je website linken allemaal een anchor-tekst hebben die exact overeenkomt. Een beetje variatie in ankertekst is natuurlijk, net zoals een groot deel van de links op internet uit naakte URL’s bestaat.

Anchor Tekst Manipulatie

Omdat google waarde hecht aan de ankerteksten van de links die naar je site verwijzen is het verleidelijk om die te over-optimaliseren.

Gerichte Anchor Teksten

Linkbuilders, of SEO specialisten die gespecialiseerd zijn in het bouwen van links naar een website, controleren vaak de ankertekst van de links die ze van andere websites bouwen. Deze ankerteksten zijn doelgericht – de trefwoorden in de ankertekst komen overeen met het doel trefwoord van de pagina waarop een SEO probeert te ranken.

Een backlink is een link van een andere website. De backlink ankertekst is de ankertekst die wordt gebruikt door andere websites die naar je website linken. De ankertekst van deze backlinks helpen zoekmachines bij het bepalen van de meest relevante zoekwoorden waar een webpagina op zou moeten ranken.

Overdreven Anchor Tekst

Het overmatig gebruik van geoptimaliseerde ankertekst binnen je website kan leiden tot een Google-penalty omdat het wordt beschouwd als een spammy, gebruikersvriendelijke praktijk.

Ankertekst Distributie

Omdat linkbuilders actief links bouwen naar hun website met gerichte ankertekst, zullen bepaalde zoekwoorden een groter aandeel hebben in de totale ankertekst verdeling van een pagina.

Lees meer over dit onderwerp
Back To Top