Skip to content

Domain authority (DA) meten én verhogen

Domain Authority is een van de meest bepalende factoren voor een hogere ranking. Maar hoe kun je jouw Domain Authority meten? En nog belangrijker, hoe kun je jouw DA verbeteren?

Hier lees je er veel meer over en als je wilt kunnen wij je natuurlijk ook helpen aan een veel hogere Domain Authority.

Wat is Domain authority?

Domain Authority is een score die is ontwikkeld door MOZ en geeft de kans aan dat een website rankt in de zoekresultaten van zoekmachines. De score gaat van 0 tot 100. Hoe hoger de score hoe sterker het domein.

Waarom is Domain Authority belangrijk?

Een hoge DA geeft een grotere kans om boven je concurrenten te ranken op belangrijke zoektermen. Google hecht waarde aan de autoriteit van het domein. Ook al berekent Google op zijn eigen manier die waarde van een domein, deze komt voor een groot deel overeen met de DA-berekening van MOZ.

Maar een hoge Domain Autoriteit zegt natuurlijk niet alles; er spelen veel meer ranking factoren een rol zoals; content, techniek, user signals, etc.

Wat is een goede Domain Authority

Wat een goede Domain Authority is, is enigszins afhankelijk van de branche. Hoe meer online concurrentie er is hoe hoger de gemiddelde DA is waar je tegen moet opboksen.

Maar over het algemeen wordt een Domain Authority tussen 30 en 50 gezien als gemiddeld. Tussen 50 en 60 is goed. En alles boven 60 is uitstekend.

Hoe wordt domain Authority berekend?

Domain Authority wordt berekend door een algoritme van MOZ. Daarbij worden zo’n 40 verschillende factoren meegewogen. Voorbeelden van deze factoren zijn het aantal verwijzende unieke domeinen, het totaal aantal links naar een domein.

Wat is de hoogste Domain Authority?

Domain Authority gaat van 0 tot 100 waarbij 100 uiteraard het beste/ hoogst haalbare is. Websites met de meeste inkomende links van hoge kwaliteit hebben doorgaans de hoogste DA. Alle grote Social media netwerken hebben een DA van 100; Facebook, LinkedIn, Google, YouTube, Twitter, etc.

Hoe verhoog je Domain authority?

Er zijn verschillende manieren om je Domain Authority te verhogen.

1) Dwell Time verhogen

Een van de eerste methoden die MOZ zelf noemt is het verhogen van je Website’s Dwell Time. Dwell time is de tijd dat mensen op je website rondsnuffelen zonder op de back knop te klikken. Hoe langer die tijd is hoe meer interessante content ze blijkbaar tegenkomen. Lees meer over Dwell time en hoe je die kunt verbeteren.

2) Zorg voor slimme linkbuilding technieken

Hoe meer relevante websites met autoriteit er naar jouw website verwijzen hoe harder je Domain Authority stijgt. Twee goede technieken zijn:

  • Gastbloggen op websites die relevant en toonaangevend zijn in jouw branche. Zorg er natuurlijk voor dat het een uitmuntend artikel is.
  • Infographics maken die mensen delen, hopelijk met een verwijzing door middel van een backlink.

3) Vergroot de hoeveelheid interessante content

Hoe meer relevante en interessante content op je site hoe meer je gezien wordt als een autoriteit op dat gebied. En als mensen deze content ook goed en vaak lezen scoor je helemaal hoog.

4) Verwijder Toxic links

Google houdt niet van vage links dus houdt goed in de gaten of je er toch niet tegen aan loopt in de loop der tijd en verwijder, disavow deze meteen.

5) Zorg voor een gezonde SEO strategie

Een gezonde SEO strategie bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

  1. Een goede hoeveelheid boeiende content
  2. Een goed werkende site, ook op mobiel!
  3. Verwijzingen van relevante websites met autoriteit.

Hoe bepaal je gratis je Domain Authority?

Op MOZ kun je een account aanmaken en gratis je Domain Authority checken. Bekijk ook die van je concurrenten zodat je kunt zien hoe je er voor staat. Met de tips in dit artikel kun je er voor gaan zorgen dat jouw authority omhoog gaat.

Wat is page authority?

Page Authority is voor een pagina wat Domain Authority voor een heel domein/ hele website is. Kortom de Page Authority is de kracht van een bepaalde pagina, om te ranken op bepaalde zoekwoorden.

Lees meer over dit onderwerp
Back To Top