Skip to content

Wat is een backlink?

Een backlink is een hyperlink op een website die terugverwijst naar jouw website. Het is een verwijzing van een andere website. Iemand schrijft op die website over een onderwerp en verwijst daarbij als referentie naar jouw website door middel van een link.

Backlinks zijn een van de vele manieren die Google gebruikt om de waarde van een pagina of domein te meten. Backlinks worden ook wel inkomende links, inlinks of binnenkomende links genoemd.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Backlinks zijn om een aantal redenen belangrijk, met name voor SEO en meer bezoekers door verwijzend verkeer. Heel kort gezegd verhogen backlinks de autoriteit van je website omdat zoekmachines zien dat er veel relevante websites naar jouw site verwijzen. Hier kun je meer vinden over het meten en verhogen van je Domein Autoriteit.

De kwaliteit en kwantiteit van pagina’s die naar je website linken zijn daarbij belangrijke criteria. Die worden namelijk door zoekmachines zoals Google gebruikt om de ranking van je site in hun Search Engine Results Page (SERP’s) te bepalen. Dit is een van de redenen waarom linkbuilding bureau’s zo populair zijn.

Voordelen van backlinks in SEO zijn de volgende;

  • Verbeteren organische rankings. Backlinks helpen bij betere zoekmachine rankings.
  • Snelle indexering. Zoekmachine bots zoeken naar nieuwe webpagina’s door backlinks van bestaande webpagina’s te volgen.
  • Referral verkeer. Een van de belangrijkste voordelen van backlinks is dat ze u helpen verwijzend verkeer te krijgen.

Het bouwen van backlinks naar je site kost tijd en moeite. Daarbij is het een vak apart, je kunt beter je linkbuilding uitbesteden. De meest voor de hand liggende manieren om backlinks te verkrijgen zijn d.m.v. de volgende linkbuilding strategieën;

  • Voeg links naar je site toe op je social media profielen.
  • Schrijf gastbijdragen op andere blogs en websites
  • Zoek naar een relevante pagina of blogpost in Google dat al backlinks scoort. Maak een artikel dat beter en uitgebreider is plaats het op je eigen website. Waarschijnlijk gaan sites dan ook naar jou linken linken.
  • Maak blogposts met lijsten en overzichten, “how-to” posts, “waarom” posts, infographics, of posts met embedded video’s. Deze formaten krijgen meestal meer backlinks dan standaard posts.
  • Schrijf de “ultieme gids” posts. Dit zijn zeer lange posts van enkele duizenden woorden die elke invalshoek van het onderwerp behandelen.
  • Neem contact op met influencers in je niche of industrie en vertel hen over een artikel op je site waar ze misschien naar willen linken.
  • Interview influencers in je branche en stuur ze een link, ongetwijfeld zullen ze teruglinken naar jouw site.
Lees meer over dit onderwerp
Back To Top