Skip to content

Wat is een alt tag?

Een alt-tag, ook bekend als “alt-attribuut” en “alt-beschrijving,” is een HTML-attribuut dat wordt toegepast op afbeelding tags om een tekst alternatief te bieden voor zoekmachines. Alt tags worden in HTML aan afbeeldingen toegevoegd, om hun inhoud en context op de webpagina te beschrijven. De alt tag verschijnt ook binnen de afbeeldingscontainer als het mediabestand niet goed kan laden of weergeven: Alt tags helpen mensen die schermlezers gebruiken, zoals mensen met een visuele handicap, de inhoud op je website te begrijpen. Het ALT label bevat de alternatieve tekst voor een afbeelding of een beeld op een webpagina. Het is een van de velden die je in je HTML code kunt invullen, en waarmee je een beschrijving van de foto of video kunt toevoegen als die op het scherm niet goed wordt weergegeven.

Hoe beïnvloedt het SEO?

Het toepassen van Alt tags op afbeeldingen, zoals productfoto’s of infographics, levert een positieve invloed op je vindbaarheid in zoekmachines. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen Lezen” of duiden. Dus als d.m.v. een Alt Tag duidelijk is waar een afbeelding over gaat dan weet Google ook beter waar die pagina over gaat en kan ze deze met meer zekerheid terug geven in de zoekresultaten op relevante zoekopdrachten.

Welk doel dienen alt tags?

Zoekmachines en andere robots kunnen geen afbeeldingen interpreteren, maar afbeeldingen kunnen een cruciale rol spelen in hoe mensen een bepaalde webpagina interpreteren. Alt tags lossen dit op door tekst te geven die gelezen wordt door de zoekmachines. Wanneer Googlebot of andere crawlers van zoekmachines een pagina inspecteren, dragen afbeeldingen met correct opgemaakte alt-tekst bij tot hoe de pagina wordt geïndexeerd en hoe hoog de pagina scoort. Alt tags zijn dus belangrijk voor je SEO en een van de SEO diensten die je bij een specialist kunt afnemen. Alt tags zijn ook nuttig voor gebruikers die een webpagina bekijken met screen readers of browsers die geen afbeeldingen kunnen verwerken.

Waar bevindt zich een alt-tag?

Alt-tekst staat in de afbeeldings-tag: <img src=”mijnafbeelding.png” alt=”nike_air_zoom” />.

Afbeeldingen en Alt-tags optimaliseren

Productafbeeldingen moeten worden geoptimaliseerd voor site snelheid en gebruik maken van hetzelfde trefwoord als de productpagina zelf. De tekst moet kort worden gehouden om de impact te maximaliseren. Kortere alt-teksten hebben ook meer kans om te worden geïndexeerd door Google en de andere grote online zoekmachines op een efficiëntere manier. Vergeet ook niet het onderwerp te vermelden in de alt-tekst. Vermijd keyword stuffing, want Google en andere populaire zoekmachines hebben een hekel aan dergelijke capriolen. Geef geen voorrang aan alt tags boven SEO onderdelen zoals titels, inter-linking, en meta beschrijvingen. Alt-tags moeten alleen prioriteit krijgen voor pagina’s met veel afbeeldingen en weinig tekst.
Lees meer over dit onderwerp
Back To Top