Skip to content

Wat is een algoritme?

Een algoritme is een reeks instructies die stap voor stap worden gevolgd om iets nuttigs te doen of een probleem op te lossen. Een recept voor een taart zou je bijvoorbeeld kunnen beschouwen als een algoritme voor het maken van een taart. In de informatica bieden algoritmen computers een opeenvolgende gids met instructies voor het voltooien van acties. Ze bestaan uit een precieze lijst van instructies die precies aangeven hoe een taak moet worden uitgevoerd. Een goede manier om ze te zien is als mini-instructieboekjes die computers vertellen hoe ze een bepaalde taak moeten uitvoeren of bepaalde gegevens moeten manipuleren.

Hoe werken computeralgoritmen?

Computeralgoritmen werken via input en output. Ze nemen de input en passen elke stap van het algoritme toe op die informatie om een output te genereren.

Hoe werkt een zoekmachine algoritme

Een zoekmachine is een algoritme dat een zoekopdracht als invoer neemt en in zijn database zoekt naar items die relevant zijn voor de woorden in de zoekopdracht. Vervolgens geeft het de resultaten weer. Je kunt algoritmen gemakkelijk visualiseren als een stroomdiagram. De input leidt tot stappen en vragen die in volgorde moeten worden afgehandeld. Wanneer elk onderdeel van het stroomschema is voltooid, is het gegenereerde resultaat de uitvoer.

Hoe werkt het algoritme van Google?

Het algoritme van Google zoekt webpagina’s die de trefwoorden bevatten die u hebt gebruikt om te zoeken, en vervolgens aan elke pagina een ranking toe te kennen op basis van verschillende factoren, waaronder;
  1. de hoeveelheid en kwaliteit van de content,
  2. de techniek van de site en
  3. de autoriteit van het domein.
Pagina’s die hoog ranken in Google’s zoekmachine resultaten pagina (SERP) krijgen veel relevante bezoekers op de site wat zorgt voor een grote stimulans om aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie (SEO)

Algoritmen en automatisering

Waar wordt een algoritme voor gebruikt? Algoritmen worden in alle sectoren van de IT en de informatica gebruikt. Ze kunnen gegevens manipuleren en verwerken en op verschillende manieren berekeningen of acties uitvoeren. Een goed voorbeeld van algoritmen in actie is automatiseringssoftware.  Dit komt omdat automatisering werkt door vaste regels te volgen om taken uit te voeren. Deze regels vormen een algoritme.
Lees meer over dit onderwerp
Back To Top