Skip to content

Nieuwe features in Google; Side panel search & Journeys

Google test twee nieuwe features in Chrome Search!

Google heeft op het chromium blog aangekondigd te experimenteren met 2 nieuwe features in Chrome. Het doel is om makkelijker te navigeren en beter bij te houden of terug te keren naar zaken die je eerder hebt bekeken.

De twee nieuwe Chrome features zijn;

  • Side Panel Search
  • Journeys

Beide experimenten laten zien dat Google opschuift naar een meer blijvende stijl van zoeken, die de pagina’s met zoekresultaten langer zichtbaar en toegankelijk maakt, ook als een gebruiker al op een webpagina is. Het lijkt er met deze ontwikkeling op dat gebruikerservaring een belangrijker aspect zal gaan worden dan het al is voor zoekmachine optimalisatie (SEO) Immers als die niet bevalt ben je  met side Pannel Search en Journeys nog sneller terug bij de zoekresultaten.

Google Side Panel Search – zijpaneel zoeken

De tweede experimentele functie is een zijpaneel dat zich aan de linkerkant opent om de zoekresultaten te onthullen waar de gebruiker even geleden van weg navigeerde. Dat werkt zo;

  1. Je geeft een zoekopdracht op
  2. Je klikt op een van de zoekresultaten en bezoekt een website
  3. Je klikt op een grote G links van de URL-balk en dan….

Komt er links vanuit het zijpaneel van de Chrome browser een overzicht met de zoekresultaten waar de gebruiker zo juist van weg genavigeerd is om een bepaalde website te bezoeken.

Video van een Side Panel Search

https://www.youtube.com/watch?v=WFUQolKO0eo

Het maakt het dus makkelijker om direct terug te keren naar de zoekresultaten als de website, waar in eerste instantie op is geklikt, niet bevalt. In dit zijpaneel kan een gebruiker naar boven en beneden door de zoekresultaten scrollen terwijl hij tegelijk nog op de website is.

Als de gebruiker een ander zoekresultaat aantrekkelijker vindt, kan hij uit de zijbalk klikken en snel weg navigeren van de website waar hij eerder via de zoekresultaten naar toe was genavigeerd.

Website en zoekresultaten tegelijk!

Door het experimentele zijpaneel met zoekresultaten hoef je niet meer op de terug knop te klikken om weer bij de zoekresultaten te komen. Met side panel search kan een gebruiker de pagina waarop hij zich bevindt gemakkelijker vergelijken met andere pagina’s in de zoekresultaten en daartussen heen en weer klikken.

Google zijpaneel voor blijvende zoekresultaten

Google beschrijft de nieuwe experimentele functie als “een extra hulp bij het vergelijken van pagina’s”

“Om het gemakkelijker te maken zoekresultaten te vergelijken en sneller te vinden wat je zoekt in Chrome, experimenteren we met een nieuw zijpaneel in het Chrome OS Dev kanaal, zodat je een pagina en de zoekresultaten tegelijk kunt bekijken. Zo kun je een pagina direct in je hoofdvenster van je browser bekijken zonder dat je heen en weer hoeft te navigeren of je de zoekresultaten kwijt raakt”

Hoe Side panel search werkt

Hieronder zie je een schermafbeelding van hoe een Side panel search werkt. Om de Side panel search te activeren klik je op het Google “G ” logo links van de URL balk in de Chrome browser.

Side panel search & Journeys

Zoals je ziet staat de website aan de rechterkant en de blijvende zoekresultaten van Google aan de linkerkant.

Google Journeys

Het eerste Chrome experiment heet Journeys. De functie verzamelt vroegere zoekopdrachten over een verwant onderwerp en groepeert ze. De functie is als een geschiedenis archief van vroegere zoekopdrachten, maar ze zijn gegroepeerd per onderwerp, wat het gemakkelijker maakt om specifieke zoekopdrachten te vinden die met een onderwerp te maken hebben.

Het doel is om gebruikers nog vaker voor Google te laten kiezen, zeker wanneer je een bepaald onderwerp of thema gaat onderzoeken.

Google beschrijft de functie als een manier om webpagina’s te clusteren:

“Als je de afgelopen weken gezocht hebt over een reis naar Yosemite, zal Journeys alle pagina’s die je bezocht hebt die met Yosemite te maken hebben clusteren, zodat je ze gemakkelijk kunt bekijken zonder je browse geschiedenis te hoeven doorspitten.

Daarbij zie je ook gerelateerde zoeksuggesties, zodat je je reis meteen daar verder kunt plannen.”

De gegevens van Chrome Journeys worden niet teruggestuurd naar Google, het is informatie die lokaal wordt opgeslagen. Google zegt dat ze in toekomstige versies kunnen overwegen het uit te breiden, zodat de Journeys op verschillende apparaten toegankelijk zijn.

Wanneer zijn de nieuwe functies beschikbaar?

De uitrol van Journeys vind plaats naar de experimentele versie van Chrome, genaamd Canary. Het zijpaneel zoeken rolt uit naar het Chrome OS Dev kanaal. In de aankondiging staat dat als het naar meer OS platforms uitrolt het zoekmachine agnostisch zal zijn, wat betekent dat het zal werken met de standaard zoekmachine van chrome.

Blijvende zoekresultaten van Google

Blijvend zoeken verandert de manier waarop gebruikers traditioneel met zoeken omgaan. In plaats van de pagina met zoekresultaten te verlaten na het klikken op een van die resultaten, blijven de Google zoekresultaten toegankelijk in een zijpaneel of worden ze per onderwerp gegroepeerd in een Journeys paneel.

Het zoeken in zijpanelen kan goed nieuws zijn voor sites die niet op de 1e plek in de organische zoekresultaten staan en kan helpen het zoekverkeer verder te verspreiden over meer zoekresultaten.

Of dat gebruikers minder geneigd maakt op een website te blijven en sneller verder te zoeken is een van de vele interessante uitkomsten van dit experiment.

Lees meer over dit onderwerp
Back To Top