Skip to content

Hoe YouTube video’s je SEO helpen

Wist je dat YouTube video’s de vindbaarheid van je website flink kunnen verbeteren? Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je YouTube kunt gebruiken in je strategie voor zoekmachine optimalisatie.

Zichtbaar worden in Google Zoeken met video-content

De pagina’s met zoekresultaten in Google en andere zoekmachines (de Search Engine Results pages oftewel SERP’s) veranderen in snel tempo. 

Er komen steeds weer nieuwe functies bij. Hier een aantal voorbeelden; 

  • featured snippets
  • People Also Ask 
  • FAQ snippets 
  • foto- en video resultaten
  • lokale zoekresultaten
  • nieuwsresultaten
  • shopping resultaten

Google maakt het zoekers steeds makkelijker om online de antwoorden te vinden die ze nodig hebben. Helaas betekent dit ook dat de traditionele aanpak om je website in de zoekresultaten te laten ranken niet meer voldoende is. Je moet alle mogelijke manieren verkennen om ruimte in de zoekresultaten te veroveren en gevonden te worden.

YouTube kan hier een krachtige bondgenoot zijn. Zoals je hieronder kunt zien, worden YouTube video’s regelmatig in Google zoekresultaten getoond. 

Door YouTube video’s in je marketingstrategie op te nemen, heb je meer kans om je inhoud voor het voetlicht te krijgen van zoekers, vooral van degenen die video-content willen.

Nu denk je misschien … als het om video gaat, is YouTube dan de enige manier om dit soort impact in de zoekresultaten te krijgen? Het antwoord is ja. Youtube is namelijk van Google. Dus als het op organische vindbaarheid in de zoekmachines aankomt, is het in principe YouTube or bust.

Stuur bezoekers naar je site met embedded video’s

Het is natuurlijk geweldig is om met YouTube video’s goed vindbaar te worden in de zoekresultaten. Maar je wilt niet dat al die bezoekers naar YouTube gaan. Zeker niet als je meer bezoekers naar je website wilt krijgen. Door je YouTube video’s in te sluiten (te embedden) in je webpagina’s en blog posts, kun je dat verkeer naar je website leiden.

Een webpagina met een ingebedde video kan in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnen met een link, een beschrijving én een video. Dat valt natuurlijk veel beter op dan alleen maar tekst en zal je meer bezoekers opleveren. 

Bijkomend voordeel is dat dit je Click Through Rate (CTR) verhoogd en dat is een belangrijke ranking factor in Google.

Maar is het de moeite waard? Levert het insluiten van een Youtube video werkelijk genoeg zichtbaarheid op om de moeite voor SEO waard te zijn? Jazeker!

Youtube is na Google de grootste zoekmachine

Het is geen geheim dat online publiek de voorkeur geeft aan video-content. In feite geeft 72% van de klanten er de voorkeur aan via video over een product of dienst te leren. 

Dus als je al inhoud op je website maakt om klanten nuttige informatie te geven of vragen te beantwoorden, kan het toevoegen van een videocomponent een positieve invloed hebben. Zowel op SEO als op het aantrekken van nieuwe klanten.

Bepaalde content leent zich uitstekend voor video. Recepten, productdemo’s, rondleidingen, “how to” inhoud. Al deze inhoud verschijnt vaak in de Google beeld- en video resultaten.

Hoe haal je het meeste uit je YouTube video’s

Dus wat nu? Hoe kun je deze informatie gebruiken om je SEO en je vindbaarheid te verbeteren? Hier zijn een paar handige stappen die je kunt nemen.

1) Maak een strategie voor video-content

Begin met het identificeren van belangrijke pagina’s op je website. Doe wat zoekwoordonderzoek om te ontdekken welke vragen klanten typisch stellen over de onderwerpen die die pagina’s behandelen. Als je eenmaal weet waar mensen naar zoeken, kun je beginnen met het maken van video’s die zich op die vragen richten.

2) Behandel video scripts als tekst

YouTube en Google kennen het belang van video en worden veel beter in het begrijpen van video-inhoud. YouTube schrijft de gesproken boodschap in je video automatisch uit. Dat betekent dat het luistert naar de woorden die je zegt. Dus, net als bij het schrijven van een productpagina of een blogpost, wil je de (zoek) woorden opnemen die er toe doen.

3) Optimaliseer je Youtube video’s voor een goede vindbaarheid  

Optimaliseer je YouTube video zoals je dat zou doen bij elke andere webpagina. Zorg dat je video titel en -beschrijving zoekwoorden bevatten waar je publiek naar zoekt. En voeg links naar relevante pagina’s op je website toe. Door dit te doen vergroot je de kans dat je video zowel in de zoekresultaten van YouTube als in die van Google komt.

4) Voeg video schema markup toe

Schema markup helpt zoekmachines te begrijpen wat er op je webpagina’s staat. Dat geldt ook voor video’s die op je site zijn embed. Door Video schema markup te gebruiken kun je zoekmachines vertellen dat er video-content op je website staat. 

Dit kan je helpen je video’s en webpagina’s beter zichtbaar te maken in de resultaten van zoekmachines, vooral in de videoresultaten.

Lees meer over dit onderwerp
Back To Top