Wat is een URL?

Je hebt de term URL vast regelmatig gehoord, maar wat betekent de afkorting eigenlijk precies? Waarom zijn URL’s zo belangrijk voor je zoekmachine optimalisatie (SEO)?

En tot slot, waar moet je dan op letten bij het aanmaken van een URL voor een nieuwe webpagina?

URL uitgelegd

Net zoals gebouwen en huizen een adres hebben, hebben ook webpagina’s unieke adressen om ze te kunnen lokaliseren. Op het Internet heten deze adressen URL’s (Uniform Resource Locators).

Is een URL belangrijk bij je SEO?

Dat antwoord is heel simpel en duidelijk; JA! Maar wel indirect. Dat zit zo; officieel wordt je URL zelf niet als een directe Google ranking factor beschouwd, maar elementen van je URL kunnen wel meespelen in je algemene SEO succes.

• Is de URL bijvoorbeeld goed te onthouden
  • Kunnen mensen aan de URL goed zien waar de pagina over gaat?
  • Is de URL lekker kort en makkelijk te delen?

Door hier goed op te letten zal de juiste opbouw van je URL bijdragen aan je vindbaarheid.

10 aandachtspunten bij het bepalen van een URL

• 1. Volg een goede URL structuur
  • 2. Gebruik het HTTPS protocol
  • 3. Verberg het www voorvoegsel
  • 4. Bewerk de URL van de pagina zodat hij duidelijk en relevant is
  • 5. Houd het kort en eenvoudig
  • 6. Gebruik zinvolle zoekwoorden
  • 7. Gebruik koppeltekens om woorden van elkaar te scheiden
  • 8. Elimineer stopwoorden als; de, een, het, etc.
  • 9. Gebruik kleine letters
  • 10. Herleid (redirect) oude URL’s naar relevante pagina’s

De onderdelen van een URL

Een URL bestaat uit verschillende onderdelen die samen de exacte locatie van de webpagina bepalen. Hier leggen we de anatomie van de URL uit.

Protocol

Het protocol bepaalt hoe je webbrowser zoals Chrome of Firefox met een webserver (waar de website op staat) moet communiceren bij het verzenden of ophalen van een webpagina of -document. In dit voorbeeld (https://pingwin.nl/) is het protocol https.

Het meest voorkomende protocol is http dat staat voor Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Een ander veel voorkomend protocol is https wat staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS).

Subdomein

Een subdomein is een onderverdeling van de hoofddomeinnaam. Bijvoorbeeld, shop.voorbeeld.com is het subdomeinen van de domeinnaam voorbeeld.nl.

Hostnaam of domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke verwijzing die een website op het internet identificeert, bijvoorbeeld voorbeeld.nl. Een domeinnaam omvat altijd het top-level domain (TLD) dat in het geval van voorbeeld nl is.

Pad

Een pad verwijst naar een bestand of plaats op de webserver. In dit voorbeeld: https://pingwin.nl/wat-is-seo/

Fragment

Dit is een interne paginaverwijzing, die verwijst naar een sectie binnen de webpagina. Het verschijnt aan het eind van een URL en begint met een hashtag (#). Een voorbeeld kunnen zijn; https://pingwin.nl/wat-is-seo#rankingfactoren.

URL Structuur website

De URL structuur geeft de indeling en architectuur van je website aan. Het is belangrijk dat zowel gebruikers als Google je URL structuur begrijpen. Zo weet google waar je website over gaat en welke pagina’s belangrijk zijn.

URL’s zijn een goede manier om een potentiële sitebezoeker te laten weten waar een pagina over gaat. Het juiste gebruik van URL’s kan het doorklikpercentage (Click Through Rate – CTR) helpen verbeteren. En door URL’s korter te houden worden ze gebruiksvriendelijker en makkelijker te delen.

Wat te doen als je een URL wilt aanpassen? Redirecten!

Google beveelt het gebruik van 301 redirects aan als je website URL’s moet veranderen. Door een 301 redirect te gebruiken voorkom je links of indexeringsfouten. Een 301 redirect is geschikt als je een naadloze overgang wilt van een oude site naar een nieuw domein

Pingwin
Amsterdam Amsterdam Kingsfordweg 151
1043 GR Amsterdam
Utrecht Utrecht Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
Contact Snel contact 020 895 0314
info@pingwin.nl

KVK: 63130912
BTW: NL855105665B01
Social Media Leadinfo - Certified Partner

Pingwin scoort een 5.0 / 5 op basis van 17 beoordelingen.